• Zespół Szkół Agrotechnicznych
    i Ogólnokształcących
  • Szkoła posiada
    INTERNAT
  • Liceum Ogólnokształcące
    Profil Mundurowy
  • Technik
    Rolnik
  • Technik
    Agrobiznesu
  • Technik Architektury
    Krajobrazu
  • Technik żywienia
    i usług gastronomicznych
  • technik urządzeń
    i systemów energetyki odnawialnej
  • Mechanik operator pojazdów
    i maszyn rolniczych
  • Kucharz
  • Klasa wielozawodowa
    cukiernik, piekarz, wędliniarz, ogrodnik, pszczelarz, rolnik, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, przetwórca ryb

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technikum- 4 letnie dla absolwentów gimnazjum
Zawód - technik żywienia i usług gastronomicznych

    Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. uslugigastroUczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu itp. Absolwent tej szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą. Kształci absolwenta, który potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej: fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę, organizować bale, wesela; organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie; projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.

 

Absolwent w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowany jest do:

  1. Oceniania jakości żywności i jej przechowywania
  2. Sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  3. Planowania i oceny żywienia
  4. Organizowania produkcji gastronomicznej
  5. Planowania i realizacji usług gastronomicznych

 

Kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:

T.6  Sporządzanie potraw i napojów 

T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

Kształcenie praktyczne odbywać się będzie w pracowniach szkolnych i podmiotach stanowiących potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów.

Szkoła organizuje praktyki zapewniające rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 4 tygodni.

 

 

technik zywienia i uslug

Czytany 1484 razy

Mapa

Dane kontaktowe

Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących
im. Stanisława Staszica
ul. Szkolna 2
83-115 Swarożyn
tel/fax 58 536 93 93
e-mail: zsaio@zsaio.pl
www.zsaio.pl

Odwiedziło nas

1330798
Dzisiaj
Wczoraj
Bieżący tydzień
Poprzedni tydzień
W tym miesiącu
Poprzedni miesiąc
Razem
3025
5732
34084
1250401
134329
167253
1330798

Twoje IP: 66.249.76.148
2017-06-26 20:34

ZSAIO na Facebook'u