Grono Pedagogiczne oraz Dyrekcja ZSCKR w Swarożynie zaprasza rodziców uczniów klas I,II,III na wywiadówkę ,która odbędzie się  18.12.2018 r. o godzinie 16:30

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technikum- 4 letnie dla absolwentów gimnazjum
Zawód - technik żywienia i usług gastronomicznych

    Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu itp. Absolwent tej szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą. Kształci absolwenta, który potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej: fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę, organizować bale, wesela; organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie; projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.

 

Absolwent w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowany jest do:

  1. Oceniania jakości żywności i jej przechowywania
  2. Sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  3. Planowania i oceny żywienia
  4. Organizowania produkcji gastronomicznej
  5. Planowania i realizacji usług gastronomicznych

 

Kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:

T.6  Sporządzanie potraw i napojów 

T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

Kształcenie praktyczne odbywać się będzie w pracowniach szkolnych i podmiotach stanowiących potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów.

Szkoła organizuje praktyki zapewniające rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 4 tygodni.

 

 

technik zywienia i uslug

Czytany 3451 razy

Odwiedziło nas

4051346
Dzisiaj
Wczoraj
Ten tydzień
Poprzedni tydzień
Ten miesiąc
Poprzedni miesiąc
Razem
6548
17053
116919
3816049
250714
297998
4051346

Twoje IP: 54.164.198.240
2018-12-16 07:04

Kontakt

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego

im. Stanisława Staszica

ul. Szkolna 2 83-115 Swarożyn

tel/fax 58 536 93 93

e-mail: szkola@zsckrswarozyn.pl

www.zsckrswarozyn.pl

ZSCKR na Facebook'u

Mapa