Przypomnijmy, że to już drugie, po przeprowadzonych w grudniu ubiegłego roku warsztatach kulinarnych, przedsięwzięcie przeprowadzone w ramach współpracy z Oddziałem Terenowym Agencji Rynku Rolnego w Gdyni.
W rywalizacji wzięły udział trzy szkoły: 1. Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Swarożynie, 2. Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Bolesławowie, 3. Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Łodzieży.
Każda ze szkół miała za zadanie przygotowanie jednej, wybranej przez siebie potrawy. Produkt finalny oceniało Jury w składzie: Czesław Elzanowski - Członek Zarządu Województwa Pomorskiego, Artur Michna - krytyk kulinarny, oraz p. Edyta Klasa z Departamentu Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego.
I miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół w Bolesławowie. Zwycięzcy otrzymali puchar Dyrektora OT ARR oraz nagrodę rzeczową tj. maszynkę elektryczną do mięsa marki Zelmer. II i III miejsce zajęły kolejno: Zespół Szkół w Łodzierzy i Zespół Szkół w Swarożynie, którym za udział w turnieju wręczono patelnie "Berghoff".
Jednocześnie w trakcie trwania turnieju, odbyło się także seminarium dotyczące problematyki wytwarzania, ochrony i promocji żywności wysokiej jakości w województwie pomorskim.
|