Celem wycieczki było zapoznanie uczniów z procesem technologicznym produkcji alkoholi z surowców naturalnych oraz wyposażeniem technicznym zakładu. Destylarnia kupuje destylat rolniczy zbożowy z rodzimych i sprawdzonych gorzelni. Produkowany z niego spirytus rektyfikowany zwykły i neutralny najwyższej jakości jest stosowany do sporządzania likierów i napojów spirytusowych kategorii wódka i spirytus oraz napojów spirytusowych smakowych,ziołowych,owocowych i gorzkich. Aby wyrób spełniał najwyższe wymagania bezpieczeństwa zdrowotnego, zakład zainstalował nowoczesną kolumnę rektyfikacyjną francuskiej firmy INTERIS, dzięki której otrzymuje najwyższej jakości alkohol etylowy rolniczy o dużej wydajności. W trakcie zwiedzania uczniowie zobaczyli nową wysokowydajną linię rozlewniczą, nowoczesną bezobsługową, ekologiczną kotłownię zasilaną gazem ziemnym oraz zmodernizowaną zestawialnię i rozlewnię wódek. Wycieczkę zorganizowały panie Grażyna Murawska i Halina Plichta.
|